Esiintyjät

Warda Ahmed
Warda Ahmed on sarjakuvantekijä, opettaja ja aktivisti. Hän kuuluu Siirtolaisuus ja sarjakuva -hankkeen ydinryhmään. Hankkeessa tutkijat ja sarjakuvantekijät selvittävät yhteistyössä, miten siirtolaisuutta käsitellään sarjakuvassa. Ahmed vetää Kontula Book Cityssä sarjakuvatyöpajan yhdessä Johanna Rojolan kanssa.

Khaled Alesmael


Khaled Alesmael on huippujournalisti, elokuvantekijä ja aktivisti. Syyriassa syntynyt kirjoittaja julkaisi vuonna 2018 esikoisromaaninsa Selamlik. Selamlik oli maailman ensimmäinen syyrialainen romaani, joka käsittelee maan vallankumousta ja sotaa homoseksuaalin näkökulmasta. Selamlik julkaistiin ensimmäisenä Ruotsissa, joka on Ison-Britannian ohella Alesmaelin nykyinen kotimaa. Arabiaksi romaani ilmestyy vuoden 2020 alussa. 


Inger-Mari Aikio

Runoilija Inger-Mari Aikio asuu Pulmankijärvellä, Nuorgamissa. Hän on kirjoittanut 10 kirjaa saameksi. Uusin runokirja on kaksikielinen 69 čuoldda – 69 pylvästä, joka sisältää eroottisia runoja naisen näkökulmasta. Hänen runojaan on julkaistu mm. espanjaksi, swahiliksi, unkariksi, englanniksi, arabiaksi, saksaksi ja suomeksi. Aikio on kiertänyt paljon kansainvälisiä runofestivaaleja eri puolilla maailmaa. Taiteilijana hän on tehnyt myös dokumenttielokuvia ja musiikkivideoita. Inger-Mari Aikio myönnettiin Valtion lastenkulttuuripalkinto vuonna 2015.

Hassan Blasim

Hassan Blasim on irakilaissyntyinen kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja, joka muutti Suomeen vuonna 2004. Blasim opiskeli Bagdadissa elokuva-alaa ja teki kaksi palkittua lyhytelokuvaa. Häntä on tituleerattu yhdeksi merkittävimmistä elossa olevista arabiaksi kirjoittavista taiteilijoista ja hän on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä kirjailijoita.

Blasimin esikoisteos Vapaudenaukion mielipuoli ilmestyi vuonna 2012 ja sai loistavat arvostelut maailmanlaajuisesti. Vuonna 2014 hän voitti brittiläisen Independent-lehden arvostetun kirjallisuuspalkinnon novellikokoelmallaan Irakin Purkkajeesus (2013). Hassan Blasimin ensimmäinen romaani Allah 99 ilmestyi helmikuussa 2019. Kaikki Hassan Blasimin kirjat on suomentanut suoraan arabian kielestä Sampsa Peltonen.

Aya Chalabi
Aya Chalabi on helsinkiläinen novellisti. Hän opiskelee Helsingin yliopistossa humanistisia tieteitä ja kuuluu monikielistä kirjallisuutta ja kielellistä yhdenvertaisuutta Suomessa edistävään Sivuvalo-ryhmään.

Chalabi on käynyt kirjeenvaihtoa arvostetun kirjailija Inaam Kachacin kanssa. Eri sukupolvia edustavat arabikirjailijat ovat keskustelleet sähköpostitse kirjoittamisesta, naiseudesta, vapaudesta, maanpaosta ja kotimaan käsitteestä. Samalla Kachachi on ohjannut Chalabia tämän uuden novellin kirjoittamisessa. Naiset kohtaavat lokakuisessa Helsingissä ensimmäistä kertaa pitkän kirjeenvaihdon päätteeksi. Kirjeystävyydestä on suunnitteilla Hassan Blasimin ohjaama dokumentti.

Dorothea Grünzweig

Runoilija ja kääntäjä Dorothea Grünzweig on kahden maan kansalainen, Saksan ja Suomen. Runoissaan 30 vuotta Suomessa asunut Grünzweig käsittelee luontoa, kieltä ja kulttuuria sekä niiden vaikutuksia ihmisen mieleen. Kuusi runokokoelmaa julkaissut kirjoittaja on palkittu muun muassa Niedersachsen-säätiön lyriikkapalkinnolla (1997), Schiller-säätiön Anke Bennholdt-Thomsen -palkinnolla naisrunoilijoille (2010) sekä PEN-keskuksen Kurt Sigel -runopalkinnolla 2018. Grünzweig kääntää myös suomalaista runoutta saksaksi.

Heidi Hänninen

Yhteisö- ja kuvataiteilija Heidi Hännisen sadutustuokioissa lapset pääsevät taikamatolle kertomaan Seesami-kissan tarinaa. Sadutustuokiot ohjaava Hänninen on KAS! Kontula Art Schoolin opettaja, ja hänen käsialaansa on myös Kontula-aukion seinämaalaus ”Seesamin matka”.

Inaam Kachachi

Inaam Kachachi on Ranskassa asuva, Bagdadissa syntynyt ja opiskellut toimittaja, dokumentaristi ja kirjailija. Hän on julkaissut neljä romaania, jotka on käännetty lukuisille kielille, ja yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat olleet ehdolla arvostetun International Prize for Arabic Fiction -palkinnon saajiksi. Romaanien lisäksi Kachachi on julkaissut kaksi tietokirjaa.

Inaam Kachaci on käynyt kirjeenvaihtoa suomalaisen novellikirjoittaja Aya Chalabin kanssa. Eri sukupolvia edustavat arabikirjailijat ovat keskustelleet sähköpostitse kirjoittamisesta, naiseudesta, vapaudesta, maanpaosta ja kotimaan käsitteestä. Samalla Kachachi on ohjannut Chalabia tämän uuden novellin kirjoittamisessa. Naiset kohtaavat lokakuisessa Helsingissä ensimmäistä kertaa pitkän kirjeenvaihdon päätteeksi. Kirjeystävyydestä on suunnitteilla Hassan Blasimin ohjaama dokumentti.

Kristiina Kass

Kristiina Kass on suosittu ja palkittu virolaissyntyinen lastenkirjailija ja kuvittaja, jolta on Virossa julkaistu 13 lastenkirjaa. Hänen kirjastaan Noitaneiti Nöpönenä (Nõianeiu Nöbinina) on tehty myös 10-osainen televisiosarja.

Kristiina Kass käyttää tarinoissaan mielellään paljon huumoria ja fantasiaa. Hänen kirjoitustyyliään on verrattu mm. Roald Dahliin ja Astrid Lindgreniin. Kirjoittamisen ja kuvittamisen lisäksi Kass on virontanut suomalaisia lastenkirjasuosikkeja Risto Räppääjästä Onneliin ja Anneliin. Kristiina Kass on asunut Suomessa lähes 30 vuotta.

Polina Kopylova

Polina Kopylova on noin yhdeksän elämää samanaikaisesti elävä sanasekatyöläinen. Runoilijan elämässään Polina kirjoittaa runojaan kahdella kielellä, suomeksi ja venäjäksi. Tämän lisäksi hän työskentelee mm. ruonouden kääntäjänä ja tulkkina, bloggaa ja tekee toimittajan keikkoja. P. Kopylovan runoja on julkaistu säännöllisesti Suomessa ilmestyvässä venäjänkielisessä LiteraruS -aikakausijulkaisussa, sekä venäläisissä Artikulatsija -verkkojulkaisussa, Novyi mir -aikakausijulkaisussa ja monilla muilla alustoilla. Kaksikielinen rakaat vainajat -runokokoelma ilmestyi vuonna 2018 (Free poetry -kustantamo, Venäjä). Polina on myös Sivuvalo Platform ry:n hallituksen varapuheenjohtaja sekä LiteraruS -lehden toimituksen vapaaehtoinen avustaja ja varainhankkija. Hän on viihtynyt Kontulassa vuodesta 2009.

Daniel Malpica

Helsinkiläinen taiteilija Daniel Malpica on julkaissut runoteokset Paéntesis (RDLPS, 2007), Marduk: Senectus Signum (Bakcheia, 2009) sekä Ex-Aether (Molinos de, 2012). Se escribe con X (Written with X, 2014) -teksti on käännetty englanniksi, suomeksi, ruotsiksi, saksaksi ja katalaaniksi. Malpica käänsi ja julkaisi espanjaksi saamelaisrunoilija Niillas Holmbergin runoja.

Multimediataiteilijana Malpica on suunnitellut ja ohjannut toistakymmentä kokeellista kirjallisuustapahtumaa Helsingissä, Berliinissä, Malmössa, Århusissa, Jyväskylässä ja Kööpenhaminassa. Malpica toimi vuosina 2015-2017 palkitun Sivuvalo-hankkeen (nyk. Sivuvalo Platform) toisena koordinaattorina, tuottajana ja graafisena suunnittelijana. Malpica on lanseeranut Mutanttikieltä-hankkeen . Hän on Suomen PENin hallituksen jäsen. Malpica on syntynyt Meksikossa.

Emmi Nuorgam

Kuva: Juuli Aschan

Emmi Nuorgam on toimittaja, kirjailija ja yhteiskunnallinen keskustelija. Nuorgam on ollut kirjoittamassa mm. Finlandia-ehdokkaana ollutta ja Yleisö-Finlandialla palkittua Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) sekä Sankaritarinoita kaikille -kirjoja. Hän on perheensä äidinkielen menettänyt saamelainen, jolle kirjallisuus ja kulttuuri ovat kaikista tärkeimpiä hyvinvoinnin avaimia.

Johanna Rojola
Johanna Rojola on Siirtolaisuus ja sarjakuva -hankkeen ydinryhmään kuuluva sarjakuvataiteilija. Hankkeessa tutkijat ja sarjakuvantekijät selvittävät yhteistyössä, miten siirtolaisuutta käsitellään sarjakuvassa. Rojola vetää Kontula Book Cityssä sarjakuvatyöpajan yhdessä Warda Ahmedin kanssa.


Nelli Ruotsalainen

Kuva: Hanna Tyrväinen

Nelli Ruotsalainen on Kaliforniassa syntynyt, Helsingissä asuva feministi-aktivisti. Hänen esikoisteoksensa, runokokoelma Täällä en pyydä enää anteeksi julkaistiin 2018 ja se on ehdolla Tanssiva karhu -palkinnon saajaksi. Sen julkaisi Pesä kustannus, joka on feministinen alusta. Ruotsalainen on kustantamon perustajajäsen. Kirjoittajana hän on käsitellyt muun muassa häpeän, ahdistuksen ja sukupuolittuneen väkivallan aiheita.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärvi on helsinkiläinen kriitikko, päätoimittaja ja runouden suurkuluttaja. Hän työskentelee myös lukutaidon opettajana sairaalakouluissa, erityisopetuksessa ja vankiloissa.